Vraag:
Op welke netbook draait GNU / Linux?
Damian Yerrick
2015-10-28 02:59:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben op zoek naar een kleine laptop met een 10,1 tot 11,6 inch scherm en een x86 of x86-64 CPU waarop GNU / Linux draait zonder hardware-incompatibiliteit. Zijn er goede? Of hoe moet ik er een vinden?

Wat ik nu gebruik

Mijn huidige laptop is een Dell Inspiron mini 1012, die ik in maart 2010 heb gekocht. Hij heeft een single core Intel Atom N450 CPU, 1 GB RAM en een 10,1-inch display, en draait Xubuntu 14.04 LTS. Ik gebruik het voor hobby-programmeerprojecten terwijl ik met de stadsbus van en naar mijn dagelijkse werk rijd.

Toepassingen die ik gebruik regelmatig Firefox, GIMP, LibreOffice, XChat, Skype, gedit (een teksteditor), ca65 (6502 assembler), GCC, GNU Make, IDLE (Python IDE), FFmpeg, FCEUX (NES-emulator) SDL-versie, FCEUX-foutopsporingsversie ( in Wine), NO $ SNS (Super NES-emulator in Wine) en FamiTracker (in Wine).

Omdat de bussen in mijn stad geen wifi bieden, open ik vaak meerdere pagina's in tabbladen in Firefox, stap in de bus en lees ze. Op deze manier opschorten is een stuk goedkoper dan een abonnement op mobiel breedband.

Waarom ik het moet vervangen

Ik heb besloten dat ik uiteindelijk Ik zal om verschillende redenen mijn laptop moeten vervangen.

 • Het toetsenbord i s verslijt: Ctrl, x en f hebben wat meer druk nodig om te registreren.
 • JavaScript-zware sites zorgen ervoor dat Firefox seconden per keer vastloopt. Een laptop met meer dan één core zou klaar zijn voor elektrolyse komt Firefox 49 of voor Google Chrome.
 • Net als andere Intel IGP's vóór HD Graphics is de GMA 3150 IGP compatibel met Alleen OpenGL 1.4. Firefox zet het op de zwarte lijst voor WebGL omdat WebGL ten minste OpenGL 2.0 vereist.
 • Het is vijf en een half jaar oud. Ik ben bang dat de chipset of harde schijf of het scherm het begeeft.
 • Draadloos op 2,4 GHz werkt prima, maar ziet geen toegangspunten van 5 GHz. (5 GHz zou leuk zijn om te hebben, maar is niet kritisch omdat 2,4 GHz werkt.)

Problemen bij het vinden van een vervanging

Maar eind 2012 stopten fabrikanten met hun netbooklijnen. Het dichtst bij een netbook komt tegenwoordig een 2-in-1-tablet met een opkliktoetsenbord, zoals een ASUS Transformer Book (T100TA), of een 11,6-inch laptop zoals de ASUS EeeBook (X205TA). lees dat 2-in-1's ernstige problemen met hardwarecompatibiliteit hebben met Linux. De DebianOn-rapporten voor T100TA en X205TA vermelden problemen bij het verkrijgen van basiszaken zoals wifi, audio, en onderbreken om aan het werk te gaan.

Ik ben op en neer XY-achtig geweest

Toen ik dit probleem aan anderen heb uitgelegd, gingen velen ervan uit dat een XY-probleem van mijn kant en aanbevolen andere apparaten. Elk heeft nadelen:

 • Een laptop die door System76 wordt verkocht, werkt gegarandeerd met Linux, maar hij is gewoon te groot. De kleinste die ze adverteren is 14 inch. Ik heb een aanzienlijk grotere laptop gekocht, ik zou hem in een grotere tas moeten dragen, en ik ben bang dat traditionele laptoptassen magneten zijn voor dieven. Zelfs als ik hem in een rugzak zou dragen, weet ik nog steeds niet zeker hoe ik dat zou doen test de mogelijkheid om een ​​grotere lapto te gebruiken p in de wat krappe vertrekken van een busstoel.
 • Een MacBook Air is duur. Ik zou het overwegen als ik apps voor iOS zou ontwikkelen, maar dat ben ik niet. Ik heb een budget van $ 500 plus verzendkosten en belasting om dit te vervangen. Vijf jaar geleden werkten netbooks rond de $ 300.
 • Een Dell XPS 13 is zowel groot als duur, maar weliswaar niet zo groot als andere 13-inch laptops.
 • A apparaat met een ARM CPU werkt niet met Wine. Ik gebruik af en toe een paar Windows-applicaties die licht genoeg zijn om goed te werken in Wine op een Pentium 4 of Atom CPU, namelijk FCEUX debugging edition, FamiTracker en No $ sns. / li>
 • Een 10-inch laptop (of tablet met clip-on toetsenbord) met Android zou een vensterbeheerbeleid opleggen dat altijd gemaximaliseerd is, wat ongemakkelijk is omdat het openen van een rekenmachine-app mijn broncode zal doen verdwijnen en vice versa. (Android Nougat kan dit veranderen.) Ik heb een GNU-toolchain gebruikt op Windows (MinGW + MSYS) en op GNU / Linux, maar ik heb geen ervaring met een GNU-toolchain op Android.
 • Een Chromebook met Chrome OS kan dat niet draaien de meeste van deze applicaties. Voor zover ik kan nagaan, zouden ze helemaal opnieuw in JavaScript moeten worden herschreven als Chrome-apps. Een Chromebook met Crouton smeekt de gebruiker om elke keer dat deze wordt ingeschakeld op de spatiebalk te drukken om de OS-verificatie (die de schijf wist) opnieuw in te schakelen. Er is mij verteld dat tools van John Lewis deze verificatiewaarschuwing uit de bootloader kunnen verwijderen, maar ik neem aan dat de fabrieksgarantie hierdoor vervalt en dat ik de garantie van mijn huidige laptop heb moeten gebruiken voor een losse stroomaansluiting .
 • Ik zou een laptop kunnen kopen waarvan bekend is dat de slaapstand niet werkt en die dan elke keer helemaal afsluiten. Mensen vertellen me dat SSD's dit tegenwoordig praktisch maken. Maar dit zou het openen van pagina's in Firefox-tabbladen breken om ze later te lezen. Zodra ik "Vorige sessie herstellen", Firefox herstelt de URL's, maar de inhoud van elke pagina wordt vervangen door "Probleem met laden van pagina" omdat ik offline ben wanneer ik aan boord van de bus sta. Dit betekent dat ik me zou moeten abonneren op mobiel breedband. Het prijsverschil tussen mijn huidige flip-telefoonabonnement en een smartphonegegevensabonnement waarmee tethering mogelijk is, zou waarschijnlijk mijn budget overschrijden.
 • De Transformer Book en EeeBook draaien Windows goed. Alle applicaties die ik gebruik, zouden even goed werken in Windows. Maar ik heb gelezen dat Windows 10 me zal blijven bespioneren, zelfs als ik Cortana en live-tegels uitschakel. Ik wil mijn Linux-vaardigheden ook niet verliezen.
 • Ik zou een desktop-pc kunnen kopen en deze via een externe desktop kunnen openen vanaf een Chromebook, Android-apparaat, enz. Maar dan zou ik me opnieuw moeten abonneren op mobiel breedband.
Het is * erg moeilijk * om problemen met hardware-incompatibiliteit met populaire Linux-smaken te vinden.
5ghz is hier het lastige. Niet breed ondersteund op lage versnellingen. Ook een specifieke distro? Ik weet dat fedora meestal uit de doos werkt op mijn stream 11 (en aangezien het een mooi trail-platform is, zou elk soortgelijk systeem moeten werken), maar Fedora had me niet nodig om Secure Boot uit te schakelen.
@JourneymanGeek Ik heb duidelijk gemaakt dat 5 GHz geen vereiste is. Momenteel gebruik ik Xubuntu (Ubuntu met Xfce-desktop). In tegenstelling tot Ubuntu weigert Fedora FCEUX of andere console-emulators te verpakken, zelfs als er gratis software bestaat die in die emulators draait. Een gebruiker op de juridische lijst van Fedora vertelde me dat dit komt omdat Red Hat de proefkosten van een substantieel niet-inbreukmakend gebruiksverdediging niet wil oplopen onder verwijzing naar Sony v. Connectix.
Speelt de versie van ubuntu die u gebruikt goed met op secureboot gebaseerde systemen?
@JourneymanGeek Ubuntu [gebruikt Shim om GRUB te laden] (http://askubuntu.com/q/493409/232993), en er is een [`linux-ondertekend-image-generiek` pakket] (http://packages.ubuntu.com / trusty / kernel / linux-ondertekend-image-generiek), wat dat ook mag betekenen. Bent u van plan een apparaat aan te bevelen waarvan de fabrikant de eigenaar heeft uitgesloten van het configureren van Secure Boot?
Nee. Ik ben te lui om het uit te zetten op mijn stream 11 om te testen. Het is een optie, maar het zou rotzooien met mijn huidige installatie.
Even een kleine opmerking: WINE * draait * op ARM: https://wiki.winehq.org/ARM
Nog een kleine opmerking: Polipo- of Squid-caching-proxy's kunnen op uw computer worden uitgevoerd om pagina's die u hebt geladen dynamisch in de cache te plaatsen, zodat ze op een later tijdstip offline in uw browser kunnen worden geladen. Dit zou transparant gebeuren.
@DamianYerrick Hallo. Ik heb gemerkt dat deze vraag meer dan 2 jaar oud is en dat je nog geen antwoord hebt uitgekozen om te accepteren. Heeft een van de gegeven u tevreden gesteld? Heeft u misschien uw eigen oplossing gevonden? Zo ja, deel het dan als een zelfantwoord! Zo nee, zou het fijn zijn als u vertelt waarom geen van de antwoorden bij uw situatie past.
Vijf antwoorden:
#1
+7
AStopher
2015-10-28 22:24:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn verschillende notebooks die Linux kunnen draaien, en bij sommige is het zelfs vooraf geïnstalleerd door de fabrikant:


Dell XPS 13- Developer edition

Een lichtgewicht notebook, maar het 13,3-inch scherm kan te groot voor je zijn. Het wordt echter geleverd met Ubuntu 14.04 vooraf geïnstalleerd, hardwareondersteuning voor Linux is dus 100%. Het is echter een beetje aan de prijzige kant, maar waarschijnlijk de laptop met de hoogste compatibiliteit voor Linux in dit antwoord.

Het gebruikt ook de vorige (maar niet minder waardige- Intel 5e generatie Core i5 CPU) generatie hardware, maar het is echter de kleinste XPS 13


Asus 1015E

Deze netbook heeft een 10,1 "scherm, dus het valt binnen uw specificatie. Het is Windows-gecentreerd, maar een Ubuntu-editie is beschikbaar; dit suggereert dat een vooraf geïnstalleerd met Windows kan worden gewist & geïnstalleerd met Ubuntu in plaats daarvan zonder hardware-incompatibiliteit.

Het gebruikt echter wel verouderde hardware (de Celeron 847 die het gebruikt, werd voor het eerst uitgebracht in 2011), dus u kunt problemen tegenkomen bij het uitvoeren van NO $ SNS &-multitasking.


Mobiel breedband

Als je hebt een smartphone met een dataplan (en het is een uitgebreid dataplan met een aanzienlijke hoeveelheid data / onbeperkte data), je kunt hem via een kabel of wifi aan je netbook vastmaken. PAYG-abonnementen (Pay as You Go [prepay]) bieden soms geweldige deals voor mobiele data (mijn eigen abonnement biedt bijvoorbeeld een week gratis onbeperkte data wanneer ik herlaad), dus het is misschien de moeite waard om even naar PAYG te kijken plannen ook.


Anti-diefstal

Waarom koop je geen grotere laptop & en krijg je een tas? De meeste tassen van redelijk formaat passen in een 15,6-inch laptop en is geen 'traditionele laptoptas', dus het is minder waarschijnlijk dat hij een doelwit is voor dieven (omdat de inhoud veel minder voor de hand ligt). Als je dat wel doet, heb je veel meer mogelijkheden. voor uw nieuwe laptop, en hij gaat veel langer mee.

Laten we zeggen dat ik een XPS 13 koop en deze in een rugzak stop. Hoe gemakkelijk is het om een ​​13 "te gebruiken op een wat krappe bus? En hoe gemakkelijk past het toevoegen van een dataplan in mijn budget?
@tepples Hangt ervan af hoe groot de bussen zijn. Hier in Guernsey moet ik vooraan zitten waar geen stoelen voor me zijn om mijn 15,6 "laptop comfortabel te gebruiken, maar ik heb nog nooit een 13" laptop gehad, dus ik kan het je helaas niet precies vertellen.
Bob Wauw. Je krijgt stoelen. \ o / Ik krijg nooit een zitplaats als ik met de bus naar school ga. Geluksvogel. Hoe dan ook, @tepples, als je een zitplaats hebt, en je zitplaatsafstand is dezelfde als die ik heb, dan zou je redelijk comfortabel een 13 "(misschien zelfs 14") moeten kunnen hebben.
@DamianYerrick De XPS 13 is in feite een 11-inch chassis, maar het scherm heeft op de een of andere manier vrijwel geen rand. Ik zou me er geen zorgen over maken.
#2
+3
linuxbuild
2015-12-11 20:38:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

T100TA en X205TA zijn beide van Bay Trail-T-architectuur, die nog niet goed wordt ondersteund door Linux. Eigenlijk zijn het geen laptops, het zijn tablets. Je kunt beter kijken naar Asus VivoBook X202E, HP Pavilion TouchSmart 11z of Asus Q200, dit zijn traditionele laptops. Ook kun je bijna elk Chrome-boek dual-booten met je Linux.

Controleer je uiteindelijke keuze aan de hand van deze database van door Linux ondersteunde computers: http://linux-hardware.org/index .php? view = computers&type = notebook

Ik heb het Linux-rapport voor ASUS X202EP in de database gevonden ( https://linux-hardware.org/?probe=4d608145e3) en sommige HP touchsmart-modellen (tm2, tx2).

"Ook kun je bijna elk Chrome-boek dual-booten met je Linux." Is dit met of zonder de prompt "al uw harde werk te wissen sinds de laatste back-up / controle op afstand" elke keer dat u het inschakelt?
#3
+2
Geekarist
2016-08-15 15:35:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik schrijf dit met een tweedehands Lenovo X230 met een 12 inch scherm. Goedkoop, gemakkelijk te repareren en gecertificeerd door Ubuntu.

Het enige dat moest worden aangepast was het touchpad.

Kunnen we deze nieuw kopen, of is deze ook niet meer leverbaar?
De X230 is niet meer leverbaar. Maar de X-serie heeft nieuwe modellen: http://shop.lenovo.com/us/en/laptops/thinkpad/x-series/. Ik heb de Ubuntu-certificeringssite gecontroleerd en ze worden ondersteund.
#4
+2
Georgeos Hardo
2016-08-20 07:14:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou een ThinkPad X240 aanbevelen. Je kunt ze op eBay gebruiken voor een zeer betaalbare prijs, zeker onder de $ 500.

Ik gebruik mijn ThinkPad X240 nu bijna 2 jaar en ik gebruik Kubuntu. Het werkt perfect uit de doos, hoewel ik je zou aanraden om TLP en Powertop te installeren voor een betere levensduur van de batterij.

De Haswell-CPU's met ultralage spanning hebben een geweldig energiebeheer op de nieuwste linux-kernel. Hoewel er maar 1 DIMM-sleuf is, is er een stick van 8 GB nodig.

Dit is ook een vrij kleine laptop en de levensduur van de batterij is geweldig, dus het is gemakkelijk om er snel uit te halen wanneer je het nodig hebt. zelfs als je in kleine ruimtes bent. enter image description here

Alleen al het zoeken in ThinkPad X240 op eBay levert veel aanbiedingen op van minder dan $ 500. Wees niet bang om een ​​gebruikte ThinkPad te kopen, ze zijn erg stevig gebouwd, zelfs de nieuwe Lenovo-modellen.

#5
+1
LiveWireBT
2018-05-18 07:21:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben op zoek naar een kleine laptop met een 10,1 tot 11,6 inch scherm en een x86 of x86-64 CPU die GNU / Linux draait zonder hardware-incompatibiliteit. Zijn er goede?

Mijn huidige laptop is een Dell Inspiron mini 1012

[…] Ik gebruik hem voor hobby-programmeerprojecten terwijl ik met de stadsbus van en naar mijn dagelijkse werk reis .

Een van mijn schermen is gekraakt in het openbaar vervoer, dus ik begrijp waarom je de voorkeur geeft aan kleinere apparaten. Is dit uw Dell mini 1012?

Dergelijke kleine schermformaten hebben op dit moment meestal slechts een resolutie van 1366 x 768. Ook al ben je 10.1 gewend, wil je misschien wat verder kijken dan 11.6 en in ruil daarvoor FHD of betere schermen krijgen.

Als je de grootte van de 10 "Dell mini vergelijkt met mijn 12,5" ASUS C302C, voor zijn formaat door slank en stevig te zijn:

 Dell mini: 270 x 198 x 36 mm Asus C302C: 304 x 210 x 13,7 mm 
 • Een Chromebook met Chrome OS kan de meeste van deze applicaties niet uitvoeren. Voor zover ik kan nagaan, moeten ze in JavaScript helemaal opnieuw worden geschreven als Chrome-apps.

Het kan zijn dat we deze lijst van tijd tot tijd opnieuw moeten evalueren. De overstap naar Android-apps heeft enkele problemen opgelost, maar ik zeg niet dat het die van jou oplost. Containers op Chrome OS, ook bekend als Crostini, kunnen uw probleem oplossen, maar het is op dit moment niet duidelijk of het één updatecyclus (6 weken), meer dan een paar maanden duurt of dit jaar überhaupt gebeurt, te oordelen naar hoe het ging met Android apps op Chrome OS.

Een Chromebook met Crouton smeekt de gebruiker om elke keer dat deze wordt ingeschakeld op de spatiebalk te drukken om de OS-verificatie (die de schijf wist) opnieuw in te schakelen. Er is mij verteld dat tools van John Lewis deze verificatiewaarschuwing van de bootloader kunnen verwijderen, maar ik neem aan dat ze de fabrieksgarantie ongeldig maken, en ik heb de garantie van mijn huidige laptop eerder moeten gebruiken op een losse stroomaansluiting.

 1. Ja, u kunt de waarschuwing verwijderen. Ik zou het script van mrchromebox.tech echter aanbevelen, aangezien het actief wordt onderhouden. Om de schrijfbeveiliging uit te schakelen, vindt u meestal een DIP-schakelaar of een schroef die een circuit kortsluit. Als uw laptop nog steeds opstart, kunt u altijd herstellen via herstelmedia of via het script en terugkeren naar de staat waarin uw apparaat in aanmerking komt voor garantie.
 2. In tijden van USB type-C moet u ervoor zorgen dat u een apparaat met meer dan één USB-C PD-compatibele poort, dat dit probleem zou moeten oplossen. Ik heb gehoord over losse stroomaansluitingen, maar het is mij niet overkomen.

Chrome OS wekelijkse koopadviesdraad

VictoryGoth plaatst wekelijks advies op reddit, op het moment dat de volgende apparaten aan uw criteria voldoen, moet u controleren of de processor geen ARM-processor is:

Zoals ik al zei, zou ik ook 12,5-inch modellen controleren als je een Chromebook gebruikt, je krijgt hogere resoluties en betere processors.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...