Vraag:
Zijn RAID-controllers uitwisselbaar? Kunnen gegevens worden hersteld met een andere controller?
Louis Somers
2015-09-12 07:26:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

In mijn geval heb ik Raid 1 Mirroring gebruikt met twee schijven op een ingebouwde controller van een moederbord dat onlangs dood is gevallen.

Nu ben ik op zoek naar een vervangend moederbord, maar ik ben een beetje bezorgd over de gegevens op de schijven die ik echt wil herstellen. Omdat het mirroring was, verwacht ik half dat een SATA-controller de partities gewoon herkent en automatisch werkt, maar aan de andere helft denk ik dat het misschien niet zo werkt. Ik heb geen 2e systeem waarop ik dit snel kan testen en bovendien ben ik bang dat het potentieel gevaarlijk kan zijn om het gewoon op een systeem aan te sluiten. Een of ander BIOS zal misschien gewoon proberen om het automatisch te initialiseren en wat gegevens te vernietigen?

Kan ik gewoon doorgaan en zonder zorgen een nieuw bord kopen of moet ik erachter komen van welk merk / type en welke versie van de controller het bord was een nieuw bord gebruiken en proberen te vinden met hetzelfde merk / type / versie RAID-controller?

Voor de goede orde, mijn specifieke moederbord was een dubbele Xeon Tyan S2696. Het was 's nachts wat beeldmateriaal aan het weergeven en' s morgens vond ik het dood. Hij piept niet eens meer, geen ventilatoren, geen leds, wanneer ingeschakeld. De USB-poorten worden gevoed met 5V, maar het lijkt erop dat er een gezwollen condensator tussen twee PCI-x-slots zit.

BEWERK: Als ik bijvoorbeeld een SuperMicro X7DB8 + koop als een vervanging voor de Tyan S2696, zou ik de oude schijven kunnen aansluiten en ervan kunnen lezen? Ze gebruiken allebei de Intel ESB2-chipset, hoewel ik "zero channel RAID" niet zie en vermeld in de Tyan-handleiding.

Het is geweldig dat u RAID gebruikte; laat dit uw vertrouwen erin niet bederven. Wat heb je, is de dode mobo. Je schijfopstelling werkt perfect, maar je mobo niet.
Ik stem om deze vraag af te sluiten als off-topic omdat deze op SuperUser thuishoort.
Dit gaat over hardwaregebruik, niet over hardware-aanbevelingen.
@Mark, de vraag is, moet ik exact dezelfde controller krijgen of kan ik gewoon een nieuwe mobo kopen. Ik denk dat dat een aanbeveling is en geen gebruik. Ik zal die laatste regel over gebruik verwijderen, oké?
@Mark Ik stem om deze vraag te heropenen, omdat het feit dat het op een andere site on-topic is, niet relevant is. Deze vraag gaat over welke hardware je moet kopen, dus het is * hier * on-topic.
Ik ben het in wezen met Gilles eens dat het niet uitmaakt of de vraag ergens anders over het onderwerp gaat, maar ik zie niet in hoe het om een ​​specifieke aanbeveling vraagt.
Ik ben het eens met de sluiting, maar hij vroeg naar vervangende RAID-controllers, dus het ging tenminste vooral over het onderwerp. Ook worden vragen over dit soort dingen echt slecht ontvangen op SuperUser.
Beschouw dit logischerwijs, RAID-controller moet uw configuratie ergens opnemen, als u bijvoorbeeld RAID-0 of RAID-1 had. Sommigen doen dat in hun eigen flash-geheugen, anderen doen dat op de schijf. In het laatste geval moet een gebied op elke schijf worden toegewezen om de configuratie op te slaan. Er is geen garantie dat verschillende fabrikanten hetzelfde formaat kiezen. Hetzelfde geldt voor checksums voor RAID-schema's op een hoger niveau. Goed nieuws is dat RAID-1 in beide gevallen gemakkelijk te herstellen is - probeer de hele schijf, of als dat niet werkt, zoek een offset en gebruik gegevens vanaf die offset.
+1 Bedankt @qarma, ten minste één substantieel antwoord. Ik denk dat de rest tot "meta" behoort. Hoe dan ook, ik weet niet zeker hoe ik de "offset" moet interpreteren. Ik denk dat dit een optie is in sommige herstelsoftware? Ik had net één grote NTFS-partitie, dus ik hoop dat het begin van die partitie op de een of andere manier herkend wordt (er is geen bit-locker gebruikt). Ik hoopte rond te komen zonder herstelsoftware te gebruiken en het gewoon op een nieuw bord aan te sluiten. In het geval dat ik herstelsoftware gebruik, denk ik dat het antwoord op deze vraag zou zijn: "Elk nieuw bord zou het doen, zolang het ook een SATA2-connector heeft"? Of zie ik dat verkeerd?
Proost, je oude setup zou kunnen zijn: a) geen raid-metadata - je kunt een schijf aansluiten op gewone mobo en opstarten; b) schijven worden eerst gepartitioneerd en vervolgens worden partities overvallen met metadata - je moet het begin van de partitie aanpassen in de partitietabel; c) schijven waarop eerst metagegevens zijn geraid en het volume is gepartitioneerd - het kan zijn dat u een nieuwe partitietabel (BIOS) moet aanmaken of het kan goed zijn (gpt); Het eerste proberen kost u niets; voor de andere twee, kunt u software voor het klonen van schijven proberen, uw lay-out wordt mogelijk herkend ;-)
Hardwareaanbevelingen is gemaakt voor vragen die een \ * specifieke \ * hardwareaanbeveling zoeken op basis van een reeks * definitieve * vereisten. Als uw vraag betrekking had op algemene computer- of hardwareproblemen, kunt u deze stellen op [Super User] (http://superuser.com); niettemin valt het buiten het bereik van * deze * site.
Een antwoord:
#1
+4
Dima Tisnek
2015-09-14 12:21:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Beschouw dit logisch, RAID-controller moet uw configuratie ergens opnemen, als u bijvoorbeeld RAID-0 of RAID-1 had. Sommigen doen dat in hun eigen flash-geheugen, anderen doen dat op de schijf. In het laatste geval moet een gebied op elke schijf worden toegewezen om de configuratie op te slaan. Er is geen garantie dat verschillende fabrikanten hetzelfde formaat kiezen. Hetzelfde geldt voor checksums voor RAID-schema's op een hoger niveau.

Goed nieuws is dat RAID-1 in beide gevallen gemakkelijk te herstellen is - probeer de hele schijf, of als dat niet werkt, zoek dan een offset en gebruik data vanaf die offset.

Je oude setup zou kunnen zijn:

  • geen raid-metadata - je kunt gewoon een schijf in het gewone moederbord steken en opstarten; Dit is het meest waarschijnlijk voor ingebouwde RAID-controllers, omdat ze metadata kunnen opslaan in de BIOS-configuratie.
  • schijven worden eerst gepartitioneerd en vervolgens worden partities overvallen met metadata - je moet het begin van de partitie aanpassen in de partitietabel
  • schijven die eerst worden overvallen met metadata en vervolgens wordt het volume gepartitioneerd - het kan zijn dat u een nieuwe partitietabel (BIOS) moet aanmaken of misschien in orde is (gpt).

kost u eerst niets.

Wrt. de andere twee, u kunt software voor het klonen van schijven proberen, uw lay-out wordt mogelijk herkend ;-)Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...