Vraag:
Aanbeveling CPU-koelsysteem?
TOPCOD3R
2015-10-29 19:08:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben in de eindfase van het kiezen van onderdelen voor mijn pc, maar ik vind het vrij moeilijk om een ​​CPU-koeler te kiezen, omdat er zoveel te verwerken valt. Moet ik voor een standaard CPU-koeler (met ventilatoren) gaan, een ventilatorloze een of waterkoeling?

Ik overweeg waterkoeling / ventilatorloos omdat ze beide stiller zijn dan normale koelers. Zou je aanraden om voor een waterkoelsysteem of een koelbox zonder ventilator te gaan? Mijn enige zorg met de waterkoeling is dat als het op de een of andere manier defect raakt, het mijn andere onderdelen kan beschadigen. Van de drie opties weet ik dat ze allemaal hun positieve en negatieve punten hebben, maar welke is volgens jou het beste?

 • CPU - Intel Core i5-6600K 3,5 GHz quad-core processor
 • Moederbord - Asus Z170-A ATX LGA1151 Moederbord
 • Geheugen - Corsair Vengeance LPX 16GB (2 x 8GB) DDR4 -2666 Geheugen
 • Opslag - Samsung 850 EVO-serie 250 GB 2,5-inch Solid State-schijf
 • Behuizing - NZXT H440 (blauw / zwart) ATX Mid Tower-behuizing
 • Voeding - SeaSonic X-serie 400W 80 + Platina-gecertificeerde, volledig modulaire, ventilatorloze ATX-voeding

Budget: Ongeveer £ 720 pond (de hierboven vermelde onderdelen bedragen in totaal £ 670, dus de koeler is binnen het budget zolang hij onder de £ 60 is of daar ongeveer).

Bewerken: luisterend naar alle feedback, heb ik besloten om voor de Cooler Master Hyper 212 EVO te gaan, zoals het lijkt is de beste optie voor mij.

Ik heb het gevoel dat waterkoeling overdreven is en dat je voor fans moet gaan, maar mijn ervaring hier is zo beperkt dat ik me niet kan uitrekken om iets aan te bevelen.
Ja, ik had ook het gevoel dat waterkoeling niet nodig is, maar ik heb talloze recensies gelezen over topventilatoren waarin staat dat ze relatief veel lawaai maken - ik wil vooral een stille CPU-koeler.
Het hangt ervan af waarvoor u uw computer gebruikt. Als je procesintensief werk doet, zou ik een koeler zonder ventilator niet aanraden. Om effectief te koelen hebben ze veel oppervlakte nodig die in veel gevallen niet beschikbaar is.
@BG_Programmer Ben je van plan om te overklokken? Je hebt een ontgrendelde processor en moederbord. Heeft u ook een gewenst budget?
@ RubyJunk Ik ben niet van plan om te overklokken en mijn budget voor de koeler is maximaal £ 60 - £ 70
Ik investeer liever in een krachtigere PSU dan veel geld uit te geven aan een fan die te zwaar is.
Is het echter de moeite waard om een ​​PSU veel krachtiger te krijgen dan dit?
Waterkoeling is ** niet ** stiller.
Nogmaals, wat ga je doen met de computer?
Waarom zou je in godsnaam een ​​K krijgen als je niet overklokt - daar is de K voor. Unloc`K`ed `K`ores. http://www.cpu-world.com/Compare/496/Intel_Core_i5_i5-6600_vs_Intel_Core_i5_i5-6600K.html Die PSU is bijna perfect voor deze build, tenzij je van plan bent om een ​​high-end GPU te krijgen.
Vijf antwoorden:
#1
+18
Andy
2015-10-29 20:19:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik raad geen ventilatorloze koeling of waterkoeling aan. In plaats daarvan raad ik Cooler Master Hyper 212 EVO aan (dit is een nieuwere versie van de 212 Plus die ik heb).

Cooler Master 212 EVO

Dit is een erg stille ventilator. Volgens de specificaties is het tussen 9-36 dBA. Voor mij is het stiller dan het geluid dat mijn videokaart genereert. Het houdt de CPU ook koel. Ik heb geen "voor" -vergelijking, aangezien deze werd geïnstalleerd toen ik de machine bouwde, maar ik heb geen problemen gehad met de temperatuur van de CPU. Dit ondanks zeer processorintensieve tests en echt werk.

Newegg verkoopt dit voor $ 30, wat Google me vertelt dat het ongeveer £ 20 is.

De 212 Evo is een heel, heel grote koeler. In de zaak van het OP zou dit echter geen probleem moeten zijn.
Iets uitbreiden op de opmerking van @tombull89. De 212 en andere soortgelijke 120 mm torenkoelers moeten in elk geval passen dat een 120 mm-ventilator over het IO-paneel plaatst. Op dit moment zijn dat de meeste aftermarket-torenbehuizingen op ware grootte; met 80/92 mm ventilatoren in die regio (en geen minimale ruimte tussen het zijpaneel en uitbreidingssleuven) zijn ongebruikelijk buiten OEM-ontwerpen en dunne behuizingen die alleen kaarten van halve hoogte ondersteunen. Zorgen over de pasvorm van het koellichaam in conventionele torens is meestal alleen een probleem bij de nog grotere torens van 140 mm of bij hergebruik van een oudere behuizing.
+1 Ik heb dit eigenlijk gewoon in mijn build gestopt die ook de Core i5-6600K gebruikt. Ik gebruik een HAF 932 full tower-behuizing. De grootte was geen probleem en er zijn helemaal geen problemen om de CPU koel te houden tijdens het gamen. Ik ben niet aan het overklokken. Mijn vorige koeler was een voorraadvloeistofkoeler en het lekte over mijn hele oude mobo, daarom kreeg ik een nieuwe mobo / cpu. Ik verloor het vertrouwen in vloeibare koelers voor regelmatig gebruik. Als OP grote OC-ing gaat doen, is LC meer een punt van zorg. De nieuwe i5's staan ​​ook op 14 nm-matrijzen versus de 22 nm, die minder warmte zouden moeten genereren, maar ik weet niet zeker hoe belangrijk dat is.
+1 Ik heb ook een van deze (op i5-4590k) en het is heel, heel stil in vergelijking met bijvoorbeeld mijn oude 60 mm Pentium IV-koeler. Ik hoor mijn 212 EVO niet over verkeersgeluiden buiten (disclaimer: ik woon 200 meter van een hoofdweg).
Ik heb de NZXT H440 Case samen met de Hyper Evo 212, nu is dit een behoorlijk grote Heat Sink. Door naar afbeeldingen van je moederbord te kijken, lijkt het erg op mijn Asus Maximus vii Ranger. De RAM-sleuven bevinden zich dicht bij de CPU, en wanneer de 212 is aangebracht, hangt deze iets boven de eerste RAM-sleuf. Ik kon mijn spraakmakende Corsair Vengeance-modules niet in deze sleuf passen met deze koeler, dus ik moest slots 2 en 4 gebruiken. Dus als waarschuwing moet je misschien low-profile RAM kopen als je in de toekomst wilt upgraden. Als een kanttekening: de heatsink is briljant. Zeer stil en houdt mijn OC I5 4690K koel
Als je naar afbeeldingen kijkt van de MOBO die de OP heeft gekozen, is low-profile RAM niet nodig. OTOH kan het nodig zijn om de ventilator (die erop klikt) te verwijderen om RAM toe te voegen of te verwijderen. Niet iets wat je natuurlijk elke dag doet, hoewel ik dat uiteindelijk meer dan eens deed toen ik mijn laatste machine met deze koeler aan het bouwen was. Dat is trouwens geweldig.
Ik heb de EVO en heb de standaard ventilator vervangen door twee Noctua's. Het was niet mooi, maar het was stil en koel. Tot dusver heb ik geen probleem gehad tijdens het gebruik.
#2
+9
Rubydesic
2015-10-30 01:28:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit is een iets meer budgetvriendelijke optie, wat overeenkomt met het budget dat zojuist is gewijzigd, de Noctua NH-D14.

Deze CPU-koeler houdt de temperaturen behoorlijk laag, ongeveer 5 * C hoger op een i7-4770k dan de NZXT Kraken x61 die ik hierboven noemde.

De NH-D14 is hier een luchtkoeler beschikbaar voor 56 pond.

Voordelen

 • Is een luchtkoeler en heeft daarom niet de kans om te lekken
 • Valt binnen het budget
 • Is kouder dan de 212 evo

Nadelen

 • Niet zo koud als de Kraken x61
 • Ziet er lelijk uit
 • Weegt maar 4 pond lager dan het budget.

Merk op dat de NH-D14 een * enorm * koellichaam is. Controleer [de compatibiliteitslijst] (http://www.noctua.at/main.php?show=compatibility_gen&products_id=34&lng=nl) om er zeker van te zijn dat het niet in je videokaart, RAM of moederbord heatsinks.
Dit of de EVO zouden allebei geweldig zijn. Grote lucht kan onder de juiste omstandigheden stiller zijn dan water. Op een standaard i5, met een behoorlijke luchtstroom in de behuizing, zou je deze koeler waarschijnlijk zonder ventilator kunnen gebruiken en dat zou prima zijn. Met fans en een fatsoenlijk profiel, kun je de fans zeker het grootste deel van de tijd op een minimum houden.
Ik gebruik dit koellichaam. CPU is ongeveer 42 graden C bij inactiviteit en ongeveer 74 met alle 6 cores op volle belasting (i7-3960X CPU 3300 MHz overklokt tot 3600 MHz). Maar het blokkeerde ook één PCI-Express-poort en al het geheugen bevindt zich er precies onder.
#3
+5
Rubydesic
2015-10-30 01:01:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De vraag is bewerkt met een budget nadat ik dit antwoord heb gepost.


Als je op zoek bent naar iets speciaals, iets rustigers en een stuk kouder, dan raad ik je aan om eens langs te gaan de NZXT Kraken x61. Ik geloof niet dat het vaak faalt, omdat het al een tijdje bestaat en het relatief populair is, en er zijn geen negatieve recensies over het falen van de pomp, dus ik zou zeggen dat het redelijk veilig is. Het is beschikbaar voor $ 140 USD op de officiële NZXT-website.

U kunt hier $ 20 goedkoper krijgen van een externe verkoper.

Voordelen:

 • Variabele pompsnelheid ( stil als het moet)
 • Veel kouder, goed voor overklokken en zware belasting
 • Ziet er mooier uit (als het je kan schelen)

Nadelen

 • Duurder dan de andere optie
 • Heeft de mogelijkheid om te lekken, hoewel onwaarschijnlijk

Ik zeg dat het allemaal afhangt van je paranoia en budget.

NZXT Kraken

Goed idee - deze is iets boven mijn budget, dus ik zal waarschijnlijk kijken naar het iets goedkopere alternatief, zoals de X41 of X31.
#4
+4
0xDBFB7
2015-10-30 03:23:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als alternatief voor @rubyjunk is er een vergelijkbare waterkoeler gemaakt door Corsair met USB-bediening voor slechts $ 100: de H100i.

Ik heb persoonlijk een H100i gehad op een overgeklokte FX-8350 (125w TDP), en de maximale temperatuur die ik heb gezien was 40 graden.

Ik had eerder de 212 Evo, maar ik merkte dat hij onredelijk heet werd op mijn machine.

De h100i heeft de reputatie *** extreem *** * ehm * *** extreem *** luidruchtig te zijn. BG_Programmer lijkt een extreem stille build te willen. Wat is jouw ervaring met het geluidsniveau van de H100i? Sommige beoordelingen zeggen dat het oploopt tot 60 + dBA, wat krankzinnig is.
De fans erin zijn behoorlijk slecht, ja, ik heb de fans uiteindelijk vervangen door een paar goedkope, geluidsarme. Waarschijnlijk niet het stilste dat er is. Ik merkte dat zelfs met bijna geen luchtstroom het ding mijn 8350 nog steeds koel genoeg houdt, maar dat is misschien niet waar met geavanceerde processors.
De 8350 is 125 W. De 6600K zal niet zo heet worden, hij is slechts 95 W.
#5
+3
timuzhti
2015-10-30 07:42:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ga de Be Quiet Shadow Rock Top Flow SR1 aanbevelen (£ 43). Be Quiet is, net als Noctua, gespecialiseerd in het maken van zeer, zeer stille CPU-koelers. Het voordeel van deze specifieke koeler is dat deze ook helpt de moederbordcomponenten koel te houden. Door lucht naar beneden te trekken, wordt de luchtstroom rond het moederbord aanzienlijk verbeterd. Hij is ook compacter dan de D14.

Alle drie de luchtkoelers moeten stiller zijn dan de waterkoelers: de behoefte aan een pomp naast de ventilatoren doet het voordeel van langzamer draaiende ventilatoren teniet. in jouw geval maakt het verschil waarschijnlijk echter te verwaarlozen.

Ik zou de Cryorig H7 ook aanbevelen, omdat hij een behoorlijk stuk goedkoper is en iets beter dan de EVO qua prestaties, maar de beschikbaarheid is een probleem.
Ik heb zowel de Be Quiet Dark Rock 10 als de EVO en van de twee koelt de Be Quiet beter, ziet er beter uit en is stiller. Dat gezegd hebbende, het is duurder en een stuk moeilijker te installeren dan de EVO. Ik heb geen problemen gehad met de EVO, afgezien van het vervangen van de standaardventilator door twee betere.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...