Vraag:
Een smartphone die wordt geleverd zonder vooraf geïnstalleerde eigen software?
unor
2015-09-10 00:09:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik wil een smartphone. Op dit moment geef ik niet om hardwarespecificaties, functies, ontwerp, prijs enz.

De enige vereiste is dat de smartphone wordt geleverd zonder eigen software.
Maar ik heb ergens gelezen dat er momenteel geen alternatief is voor bepaalde gepatenteerde firmware / stuurprogramma's, dus als dat het geval is, zou het voor mij werken als "alleen" het besturingssysteem en alles erboven FLOSS is (terwijl de lagen onder het besturingssysteem mogelijk eigendom zijn).

Vereist:

  • Het vooraf geïnstalleerde besturingssysteem en alle vooraf geïnstalleerde apps / aanpassingen moeten FLOSS zijn.

    • De smartphone moet zo worden verzonden. Een smartphone kopen met vooraf geïnstalleerde propriëtaire software, deze verwijderen en een FLOSS-besturingssysteem installeren is geen optie.

    • Het gaat erom wat vooraf is geïnstalleerd, niet wat kan worden geïnstalleerd door de gebruiker (dus het is prima als een vooraf geïnstalleerde app store propriëtaire apps aanbiedt, zolang de gebruiker de keuze heeft om ze niet te installeren).

  • De licentie moet goedgekeurd zijn door de FSF en / of de OSI.

  • Het moet een verzegeld / ongebruikt product zijn (dus niet aangeboden door iemand die smartphones met propriëtaire software koopt, een FLOSS-systeem installeert en ze doorverkoopt).

Optioneel (voor bonuspunten!):

Is een Google Nexus-telefoon FLOSS? Het wordt geleverd met stock-android. Ik kan me echter niet herinneren hoe open source het is
@SSumner: Ik neem aan (corrigeer mij alstublieft) dat deze worden geleverd met verschillende vooraf geïnstalleerde Google-apps, bijvoorbeeld met de Play Store ([die eigendom is] (https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Play#Compatibility) ).
Ik zou ook de Nexus-apparaten aanbevelen, maar ze worden vooraf geïnstalleerd met wat software. Met name * google play * en * google play-services *, samen met de Google-suite met apps (Maps, Gmail, enz.). Zijn deze propriëtaire apps acceptabel? (Bewerken, ik zie dat je hierop hebt gereageerd vlak voor mijn opmerking)
Hoe zit het met contact opnemen met de kleinschalige fabrikanten van mobiele telefoons in China? Als het een groot project is, is het het waard. Ik denk niet dat er grote fabrikanten van mobiele telefoons zijn die telefoons zonder besturingssysteem verkopen.
[Ubuntu heeft een telefoonlijn] (http://www.ubuntu.com/phone/devices) die uw vereisten benadert. Hoewel [gelabeld als Open Source] (http://www.ubuntu.com/phone), [volgen ze niet de FSF-definities] (https://www.gnu.org/distros/common-distros.en. html # Ubuntu).
Ik denk dat op de een of andere manier een door Google vrijgekomen Android zou kunnen worden gedaan, maar het zou niet helemaal vooraf zijn geïnstalleerd. Je moest het rooten en vervolgens alle Google-dingen erop doden. Veel van de stuurprogramma's van de embedded hw zouden nog steeds alleen binair zijn.
In de tussentijd is het een goede gewoonte om alleen nieuwe apps te installeren als ze FLOSS zijn. Google Play is vreselijk om in te zoeken en heeft geen licentie-informatie, waarschijnlijk om gebruikers af te leiden; maar https://f-droid.org/ is heel gemakkelijk te gebruiken en u hoeft zich geen zorgen te maken over wat u installeert.
De [Tehnoetic S2] (https://tehnoetic.com/tehnoetic-s2-phone-replicant) komt dichtbij (Replicant is geïnstalleerd; alleen de modemfirmware is proprietray); dit zijn echter refurbished apparaten: /
Twee antwoorden:
#1
+5
Adam Comerford
2015-09-21 21:22:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoals vermeld in de opmerkingen, komen sommige Android-telefoons in de buurt, vooral als je ze achteraf root / wijzigt. Er is een alternatief dat niet is genoemd, van de Mozilla-organisatie: Firefox OS.

Ik heb persoonlijk maar kort (een paar uur) een van deze telefoons gebruikt, maar ik weet dat anderen ze met succes hebben gebruikt en vooral genoten van het open karakter van de telefoon. Er is een lijst met ondersteunde apparaten op de Mozilla-site.

In termen van ethisch vervaardigde en geproduceerde telefoons denk ik niet dat je veel geluk zult hebben met de huidige oogst. Ik ken projecten in de vormingsfase zoals FairPhone, maar ik heb nog niets in het wild gezien. Ik vermoed dat de mensen achter een dergelijke inspanning op het gebied van productie en sourcing op dezelfde manier zullen nadenken over de software die op het apparaat wordt uitgevoerd, maar de kruising van de twee verlangens (volledig open, volledig ethisch) is waarschijnlijk vrij niche (want nu).

Ter informatie: Fairphone heeft de eerste editie 2013/2014 al uitgebracht en de tweede editie zou dit jaar moeten worden verzonden. Voor zover ik heb gelezen, gaven ze er echter niet om FLOSS te gebruiken, dus beide versies worden geleverd met eigen software (bijvoorbeeld de Google-apps).
Opnieuw. Firefox OS: dit is ook mijn hoop. Het probleem is echter wat de leveranciers / providers doen (net als bij Android- of Ubuntu-telefoonapparaten), omdat ze voor zover ik weet eigen apps / aanpassingen kunnen installeren. Ik heb momenteel een Firefox OS-apparaat voor ontwikkeling, en ik denk dat het wordt geleverd met eigen apps. - De apparaten van [GeeksPhone] (https://en.wikipedia.org/wiki/GeeksPhone) klonken geweldig, maar toen slaagden ze er in ieder geval niet in om de broncode vrij te geven (wat ze moesten doen, maar Oh nou ja).
#2
+1
Jan Dorniak
2019-05-13 23:31:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je bereid bent te wachten - er is de Purism Librem 5 die een CPU met volledig beschikbare documentatie gebruikt, en een GNU / Linux-distributie van de fabrikant (op Debian gebaseerd). De huidige verwachte aankomsttijd is Q3 2019.

Het enige probleem dat u kunt tegenkomen (wat in feite onvermijdelijk AFAIK is) is de modemfirmware.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...