Vraag:
Is er behalve esthetiek ook voordelen aan pc-waterkoeling?
Jordan
2015-09-10 00:54:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zie veel mensen praten over hoe ze waterkoeling in hun systeem hebben ingebouwd. Is dit een echt voordeel voor de prestaties of is het puur voor esthetiek?

Het is zogenaamd minder luidruchtig.
Ik denk niet dat deze vraag als niet-onderwerp gemarkeerd had moeten worden ...
@kasperd, dat is onjuist. Waterkoeling is een stuk luidruchtiger dan de bovenste luchtkoelers, omdat ze ook een pomp hebben, die behoorlijk wat lawaai maakt.
@Alpha3031 In dat geval heb ik onjuiste informatie gekregen. Ik heb het zelf niet getest, want als ik een stille computer wil, krijg ik er een met passieve koeling.
'Hardwareaanbevelingen' is gemaakt voor vragen over specifieke hardwareproducten met een reeks * definitieve * vereisten. Als uw vraag betrekking had op algemene computer- of hardwareproblemen, kan deze waarschijnlijk worden gesteld op [Super User] (http://superuser.com); maar toch valt het buiten het bereik van * deze * site.
Drie antwoorden:
#1
+13
Franck Dernoncourt
2015-09-10 08:03:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Van Wikipedia:

De voordelen van waterkoeling boven luchtkoeling zijn onder meer de hogere specifieke warmtecapaciteit, dichtheid en thermische geleidbaarheid van water. Hierdoor kan water warmte over grotere afstanden overbrengen met veel minder volumestroom en verminderd temperatuurverschil.

Voor het koelen van CPU-kernen in computerapparatuur is het belangrijkste voordeel van waterkoeling dat het enorm verhoogde vermogen om warmte af te voeren van de bron naar een secundair koeloppervlak zorgt voor grote, beter ontworpen radiatoren in plaats van kleine, inefficiënte vinnen die direct op de warmtebron zijn gemonteerd.

Het kan dus in principe gunstig zijn wanneer sommige computeronderdelen te warm worden (overklokken, warme kamer, enz.), omdat het efficiënter is dan luchtkoelers.

Wat betreft geluid, zie deze mooie benchmark:

Met ventilatoren op lage snelheid kunnen vloeistofkoelers niet zo stil blijven als de stilste state-of-the-art luchtkoelers. Sommige luchtkoelers kunnen 25 dB (A) of minder vasthouden op een afstand van 10 centimeter, terwijl de meest stille waterkoeler (Corsair H55) 31 dB geluid produceert. Slechts drie vloeistofkoelers blijven onder de 35 dB (A) wat vrijwel onhoorbaar is: de H55, de Antec H20 920 (de originele versie!) En de Corsair H60. De Corsair H100i en H80i gaan niet onder de 40 dB (A), wat niet zo luid is maar ook niet erg stil.

enter image description here

enter image description here

#2
+8
Jet
2015-09-10 01:34:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Waterkoeling is beter dan traditionele ventilatorkoeling. Het is redelijk om hardware te gebruiken die heel vaak heet wordt en de temperatuurlimieten bereikt; en je kunt het niet op traditionele manieren afkoelen. Een andere (slechte) reden is zoiets als "hé mensen kijk, ik heb waterkoeling omdat het cool is". En de laatste reden is: het is niet luidruchtig en stoffig.

En hoe zit het met de prestaties?
Hardware kan langzamer gaan werken bij hoge temperaturen. Dat geldt ook voor CPU, GPU.
Hardware kan bij hoge temperaturen beschadigd raken. Bijvoorbeeld, HDD (ja, de maximale temperaturen zijn meestal ongeveer 55-60C, terwijl CPU 70-100C kan zijn), vooral HDD op notebooks.

Er is geen prestatieverbetering bij gebruik van waterkoeling. Maar er kan prestatieverlies of schade optreden als dergelijke temperatuurgevoelige apparaten niet genoeg koeling krijgen. En dan is waterkoeling een goede optie om de verloren prestatie terug te winnen.

Een ander voordeel is minder stof. Uiteraard is er nog steeds een case-fan nodig voor de componenten die niet watergekoeld zijn, maar er is veel minder stof, en dat betekent minder schoonmaken. (Sommige koellichamen zijn erg moeilijk schoon te maken)
Er zijn geen nadelen?
Alles heeft uiteraard nadelen. In dit geval is het een hoge prijs.
Evenals het voor de hand liggende: soms kunnen dingen lekken ... daarom moet u een grondige test van een aangepaste lus doen.
#3
+7
timuzhti
2015-09-12 13:44:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ga waterkoeling in twee categorieën verdelen: Closed loop en Open loop. Nu kunnen we Tower (lucht), CLC, Open loop en exotische (LN2 of vergelijkbaar) koelmethoden vergelijken.

Grote luchtkoelers zijn over het algemeen rond de $ 50-80 en leveren behoorlijke prestaties voor de 50-150W CPU's die u in het dagelijks leven ziet. Vrij zwaar, en gemonteerd op het moederbord, in kleine gevallen zijn dit geen opties. Kleinere zijn goedkoper, maar ze koelen veel erger af.

CLC's zijn over het algemeen alleen ontworpen voor CPU-koeling. De kleine radiatoren (120/140 mm) bieden geen verbetering ten opzichte van luchtkoeling. De grote (240/280/360 mm) zijn voordelig voor hoge TDP (boven 200 W) of grote overklokken.

Een ander voordeel is dat het grote, zware metalen blok op de behuizing is gemonteerd in plaats van op het moederbord, waardoor de belasting op het moederbord wordt verminderd en u de koeler niet hoeft te verwijderen bij het verzenden. / p>

CLC's kunnen niet worden aangepast, en goede eenheden kosten ongeveer $ 80 - 100, ongeveer $ 20 meer dan uw hoogwaardige luchtkoeler. Ze zijn ook een stuk luidruchtiger, vanwege de pomp. Ten slotte zijn er soms problemen met oververhitting van VRM, vanwege de verminderde luchtstroom bij de VRM.

Open loops zijn meer van hetzelfde, maar je kunt GPU's en je moederbord toevoegen aan de lijst met dingen die kunnen worden gekoeld door de lus. Je kunt veel grotere of meer radiatoren hebben, verf aan je koelbox toevoegen, enz. Enz. Helaas zijn open lussen ook kwetsbaarder voor lekkage, omdat ze niet zijn afgedicht. Goede open loops kosten rond de $ 200, hoewel je hybride systemen kunt krijgen die beginnen als gewone, maar niet-afgedichte CLC's die je uiteindelijk kunt aanpassen.

Exotische systemen worden alleen gebruikt als u uw hardware tot het uiterste wilt pushen. Vaak betekent dit koeling onder omgevingstemperatuur, waarbij de temperatuur in de omgeving onder de luchttemperatuur ligt. Pas op voor condensatie. LN2-systemen zijn enkele van de meer populaire. Ik weet niet precies hoeveel deze kosten, maar wees bereid om meer dan $ 400 te betalen. Als je 4 GPU's en een 8-core CPU allemaal in hetzelfde systeem wilt hebben en de klok in wilt drukken om de voorraadfrequentie te verdubbelen, dan is deze koeling iets voor jou.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...