Vraag:
Grafische kaart die goed werkt met Linux open source-stuurprogramma's
user998
2015-11-18 23:52:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben op zoek naar een grafische kaart die goed werkt (d.w.z. goede prestaties levert) met de open source-stuurprogramma's die deel uitmaken van de Linux-kernel (versie 4.2). Ik heb geen monsterprestaties nodig (helemaal niet geïnteresseerd in gaming), maar de desktopomgeving (GNOME Shell) en WebGL in de browser zouden in ieder geval soepel moeten werken. De kosten zouden € 100 of minder moeten zijn.

Ik heb al veel onderzoek gedaan, maar heb nu weer een grafische kaart (Radeon HD 8350) gekocht die verbluffend vreselijke prestaties vertoont (8 FPS op eenvoudige WebGL-benchmarks) met de open source Radeon-stuurprogramma's. Het is gemakkelijk om GPU's te vinden die tegenwoordig compatibel zijn met Linux (wat deze is), maar in de praktijk is het nog steeds onbruikbaar zonder de binaire blob.

Ik weet dat Phoronix wordt beschouwd als de gezaghebbende bron op dat onderwerp, maar ze testen meestal high-end GPU's waarvoor ze consequent slechte prestaties vinden onder Linux in vergelijking met de propriëtaire stuurprogramma's. Ik heb alleen een kaart nodig die mijn bureaublad en browsen het gevoel geeft dat het 2015 is en niet 1992.

Hoe heb je een 8350 in handen gekregen? Het is de extreme low-end van de HD 8000-serie en voor zover ik kan nagaan, wordt hij nooit in de detailhandel verkocht.
Ik ben ook geïnteresseerd in antwoorden op deze vraag. Iedereen gebruikt Nvidia-kaarten, maar Nvidia ondersteunt niet echt gratis stuurprogramma's, bijv. het Nouveau-project.
Intel geïntegreerde grafische kaart ingebouwd in huidige CPU's (en zelfs eerdere CPU's gedurende verschillende generaties terug) is hiervoor voldoende.
Een antwoord:
#1
+7
Mark
2015-11-28 04:05:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb wat tests gedaan met een Radeon 5770. Naar mijn mening is het een enorme overkill voor je gebruik, maar aangezien je je zorgen maakt over de prestaties, is overkill goed. Je vermeldt niet wat je doet met WebGL, dus ik heb het getest door compositing te activeren en vervolgens een paar pagina's uit te voeren vanuit een Google-zoekopdracht naar "WebGL-benchmark". Alles verliep soepel.

Nu is de 5770 een oude kaart (u kunt er waarschijnlijk een vinden die voor $ 50 of minder wordt gebruikt). Nieuwere kaarten van AMD die vergelijkbare prestaties zouden moeten bieden, zijn de R7 250- en R7 360-kaarten, die beide naar verluidt goed worden ondersteund door de open-source stuurprogramma's. Newegg biedt een R7 250 voor $ 70 en een R7 360 voor $ 99, dus je zou iets geschikts moeten kunnen vinden bij de Europese winkel van je keuze.

Slechts marginaal relevant, maar ik probeerde mijn Nvidia-kaart uit te voeren met behulp van de Nouveau-stuurprogramma's en het raakte in paniek onder KDE (geen idee waarom). Werkt uw Radeon 4770 goed onder verschillende desktopomgevingen?
Ik heb het uitgebreid gebruikt onder XFCE (dat veel van dezelfde grafische code gebruikt als Gnome), en het kort getest met KDE 4. Het heeft geen duidelijke problemen met beide.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...