Vraag:
Hoe kan ik bepalen of een specifiek apparaat met Linux werkt voordat ik het koop?
JonasCz - Reinstate Monica
2015-09-10 16:44:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Laten we zeggen dat ik een goedkoop USB-apparaat wil kopen dat X doet. Ik wil ook dat dit apparaat compatibel is met Linux.

Het probleem is dat dergelijke apparaten in veel gevallen generiek of merkloos zijn , en er is misschien niet veel informatie over hen op het web om erachter te komen of anderen dat specifieke apparaat met succes hebben gebruikt met Linux.

Enkele voorbeelden:

  • USB-video-opnameapparaten of tv-sticks,

  • Geluidskaarten

  • WiFi-apparaten

  • Miljoenen andere geweldige dingen

Zijn er manieren om te (proberen) te (proberen) te bepalen of dit apparaat compatibel is met Linux, voordat je het koopt?

Ik herinner me vaag dat ik las dat je naar de Windows-stuurprogramma's kunt kijken voor aanwijzingen over de gebruikte chips, en dan kunt zien of deze Linux-compatibel zijn, is dit mogelijk?

Sommige winkels bieden binnen de eerste 14 dagen een volledige terugbetaling als het apparaat niet met Linux blijkt te werken. Als u erom vraagt, krijgt u dat misschien zelfs schriftelijk.
Dit probleem is heel verschillend voor verschillende soorten apparaten. Beperken tot USB beperkt het niet zo erg. Sommige soorten randapparatuur hebben een standaardprotocol zodat alle randapparatuur werkt. Anderen zijn een puinhoop van incompatibele firmwareversies die onder hetzelfde (of geen) merk worden verkocht.
Ik denk dat dit een goede vraag is, maar ik denk dat het beter af is ergens anders, misschien Super User.
Probeer dit apparaat te vinden in de http://linux-hardware.org/?view=search en onderzoek de logboeken (dmesg, xorg.log, hwinfo, enz.) Op gebruikte stuurprogramma's en fouten.
Een antwoord:
#1
+6
Fabian Fagerholm
2015-09-10 18:49:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het probleem met dat soort USB-apparaten is dat het erg moeilijk is om te weten welke chip ze daadwerkelijk gebruiken. Sommige apparaten in dezelfde serie kunnen zelfs andere componenten gebruiken als de fabrikant een iets andere component tegen een lagere prijs kon kopen. Ze zouden dan een Windows-stuurprogramma verzenden dat de verschillende variaties van hardwarecomponenten ondersteunt.

Het is misschien mogelijk om iets over de gebruikte chips te achterhalen door naar de Windows- of Mac-stuurprogramma's te kijken. Waar je naar op zoek zou zijn, zijn strings die je zou kunnen vergelijken met bestaande Linux-stuurprogramma's.

Voordat je echter door die problemen gaat, zou je het volgende kunnen doen:

  1. Kijk of de fabrikant of verkoper vermeldt Linux-compatibiliteit, hetzij in de beschikbare documentatie, marketingmateriaal of online forums.
  2. Zoek online naar een van de marketingtermen voor het apparaat om te zien of iemand anders het al heeft geprobeerd gebruiken met Linux.
  3. Zoek in een van de Linux driver databases. Er zijn verschillende beschikbaar (en sommige vermelden ook andere besturingssystemen), zoals http://www.linux-drivers.org/, https://wiki.debian.org/Hardware, https://h-node.org/ en https://www.linuxquestions.org/hcl/.
  4. ol>

    In het algemeen, als de fabrikant geen Linux-ondersteuning voor het apparaat verklaart, is de kans groot dat het niet erg goed zal werken, zelfs als er Linux-stuurprogramma's zijn. Maar nogmaals, zelfs apparaten met verklaarde Linux-ondersteuning werken niet altijd goed of ondersteunen mogelijk niet alle functionaliteit van het apparaat. Uiteindelijk zijn er geen garanties en de enige manier om het zeker te weten, is door het te proberen. Ik heb wat geluk gehad met winkels waar ik een laptop kon meenemen en het apparaat in de winkel kon uitproberen voordat ik besloot te kopen of niet. (In die gevallen heb ik meestal geconstateerd dat het USB-apparaat helemaal niet werkte of praktisch onbruikbaar was.)Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...