Vraag:
Hoe kan ik de processorprestaties evalueren bij het vergelijken van processors?
enderland
2015-09-09 21:39:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn voorlaatste laptop was een Core2Duo 2,4 GHz-processor. Ik heb onlangs een nieuwe laptop aangeschaft, die 2,5 GHz i7 processors heeft (het nieuwe model Macbook Pro).

Het is vrij duidelijk dat een 5 jaar nieuwere processor sneller is.

Mijn veronderstelling is dat de processorsnelheid iets te maken heeft met feitelijke berekeningen per seconde, maar het is duidelijk dat de "GHz" -vergelijking zinloos is als vergelijking wanneer niet hetzelfde model processor wordt vergeleken.

 • Hoe kan ik op betrouwbare of zinvolle wijze de verschillen in prestaties van twee processors van verschillende modellen bepalen?
Ik heb deze vraag gesloten omdat het meer een algemene adviesvraag is, die [niet langer binnen de scope valt] (http://meta.hardwarerecs.stackexchange.com/questions/343/do-we-still-want‌ -algemeen-adviesvragen / 345 # 345).
Drie antwoorden:
Jet
2015-09-10 04:03:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn meer parameters bij het vergelijken en kiezen van CPU's.
Laten we ook niet vergeten dat de prestaties afhangen van wat we doen.
Laten we een lijst maken met parameters die de prestaties kunnen beïnvloeden (gesorteerd op belangrijkheid, van hoog naar laag ).

Prestaties:

 • CPU-frequentie - hoeveel GHz. De belangrijkste parameter. Hoe meer, hoe beter.
 • Core / Thread count - (een andere zeer belangrijke parameter) hoeveel cores je hebt en hoeveel threads de cores hebben. De i7 heeft bijvoorbeeld 4 cores en 8 threads, terwijl Core 2 Duo slechts 2 cores en 2 threads heeft. Dat betekent dat je 8 (betere 4) gelijktijdige programma-threads kunt draaien op i7, vergeleken met 2 op Core 2 Duo, wat resulteert in betere multitasking / multithreading. Dit is de belangrijkste reden waarom i7 2,4 GHz krachtiger is dan een 2,5 / 3GHz Core 2 Duo.
 • IPC - instructies per klokcyclus. Een andere belangrijke parameter. Net als GHz, hoe groter, hoe beter. Deze meting is vaak moeilijk te vinden, maar is erg belangrijk bij het vergelijken van processors met dezelfde frequentie. (door Firepower0701)
 • Bits - 32-bits, 64-bits. Een krachtige toepassing die is gemaakt voor 64-bits CPU, levert mogelijk betere prestaties dan 32-bits prestaties. Het kan ook de maximale hoeveelheid RAM beperken (afhankelijk van het besturingssysteem). Oude Windows XP kon bijvoorbeeld 4 GB RAM zien als de CPU 32-bits was. Tegenwoordig zijn de meeste CPU's 64-bit en meestal voelt u geen RAM-limiet (tenzij u een krachtige server gebruikt).
 • Cache - een zeer snel maar weinig geheugen dat in de buurt van de CPU is geplaatst. Verbetert gewoonlijk de prestaties (als we cache-miss weglaten, maar dat is een ander thema)

Andere opties om te vergelijken:

 • Ondersteuning hardware - RAM-type / grootte / frequentie, bijvoorbeeld DDR4 2133 MHz, 64 GB.
  Een andere belangrijke parameter kan de PCI (Express) -versie en het aantal lanes zijn (bijvoorbeeld voor het aansluiten van SSD's). Hoe hoger, hoe beter.
 • Stroomverbruik, TDP - watt verbruikt door CPU en geproduceerde warmte. Dit is vooral belangrijk voor mobiele apparaten, tablets en notebooks die een batterij hebben en geen goede koelsystemen hebben. Heeft geen invloed op de prestaties.
 • Ingebouwde grafische kaart - nieuwere CPU's hebben meestal betere grafische weergaven dan oude en ondersteunen meer monitoren. Dat is natuurlijk niet genoeg om nieuwe krachtige games uit te voeren, maar het is goed voor thuis- / kantoorgebruik en low-end gaming. Maar ingebouwde graphics zijn niet zo belangrijk als je al een grafische kaart hebt.
 • Andere functies - functies zoals HyperThreading, Turbo Boost, VTx. Sommige kunnen een goede invloed hebben op de prestaties, andere kunnen nuttig zijn voor specifieke gevallen. De meeste verbeteren de prestaties bij dagelijks gebruik niet.

Hoe dan ook, u kunt benchmarks gebruiken om CPU's te testen of benchmarkresultaten bekijken op sites zoals FutureMark, PassMark CPU Benchmark, of gebruik benchmarks zoals Cadalyst voor AutoCAD om de prestaties van één software te bepalen. (dit is een betere manier als u niet veel weet over hardware.)


Opmerking: er zijn veel andere parameters. Als hier een zeer belangrijke parameter ontbreekt, voel je vrij om deze te bewerken en toe te voegen (door een parameter die weinig belangrijk is op een lagere plaats, hoger in een hogere plaats te plaatsen).

U heeft instructies per klok niet genoemd. Dat is ook een zeer belangrijke factor bij dit soort vergelijking ... Voor de goede orde, IPC is het aantal instructies dat uw CPU in één klokcyclus kan verzenden. Hoe hoger, hoe beter. Dit is de reden waarom quad-core AMD-CPU's meestal inferieur zijn aan quad-core Intel i5-CPU's, zelfs als ze hoger worden geklokt.
PassMark is voor mij als professional van onschatbare waarde geweest. Ik hoef niet eens iets uit te voeren - zoek het meestal gewoon op hun website op. De relatieve scores van de processors bleken zeer nauwkeurig te zijn voor de planning van servercapaciteit.
De ISA is ook erg belangrijk, IPC's zijn bijvoorbeeld vaak veel hoger met de ARMv8 ISA versus de CISC x86-64, maar x64 gebruikt veel minder instructies om hetzelfde te doen. Dat, en het parallellisme op instructieniveau, zoals SIMD, beïnvloeden de prestaties op veel subtielere manieren.
Clockspeed is niet echt de belangrijkste parameter. In feite is het in de moderne context volkomen zinloos, aangezien we aanzienlijke prestatieverschillen hebben tussen verschillende hedendaagse architecturen van dezelfde ISA. Wat dat betreft, zou je verwachten dat een reguliere kernprocessor (van laptop of desktopvariant) aanzienlijk beter presteert dan bijvoorbeeld een atom ISA-processor. Een behoorlijk vreemd voorbeeld hiervan zou de originele pentium M (banias) zijn die, naar mijn herinnering, ongeveer twee keer zo snel was als een PIV met een * hogere * kloksnelheid.
ArtOfCode
2015-09-09 21:51:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De meest voor de hand liggende manier is om de twee simpelweg met elkaar te vergelijken. Als u een machine hebt waarop elke processor is geïnstalleerd, of een machine met de mogelijkheid om de processor te wijzigen, kunt u tests uitvoeren. Eén machine zou beter zijn om alle andere bijdragende aspecten te behouden.

Voer enkele algemene taken uit met elke geïnstalleerde processor. Dit zouden taken moeten zijn die voornamelijk de CPU gebruiken, in plaats van enig ander onderdeel: surfen op het web zou niet zo goed zijn, omdat het voornamelijk de netwerkkaart gebruikt (ja, het gebruikt doet CPU, maar ik zie dat niet als de primaire bron). Taken zoals deze:

 • Renderen, zoals afbeeldingseditors, of in games;
 • Zware berekeningen. Als je kunt programmeren, maak dan een lus met wat zwaar werk erin.

Als je niet zoveel werk wilt doen, kun je processorstatistieken opzoeken. Een snelle Google-zoekopdracht onthulde onder andere deze website voor mij, die volgens mij lijsten bevat met processors die iemand anders voor u heeft gebenchmarkt.

Nemo
2015-10-10 14:28:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De andere antwoorden zijn technisch correct, maar het is onwaarschijnlijk dat IMHO helpt. De maatstaf waar u het meest om geeft, is uw gebruik van de processor in het echte leven.

Bekijk hoe u de processor gebruikt en kijk hoe het met de processor gaat in kritieke tijden, bijvoorbeeld door htop te gebruiken of wat u maar wilt. Zoek de kritische componenten, vergelijk maatregelen daarvoor. Het is bijvoorbeeld zinloos om benchmarks te vergelijken voordat je weet hoeveel cores je nodig hebt.

Dus ik kan bijvoorbeeld top of htop openen op een zinvol moment van de dag (bijv. wanneer de computer traag aanvoelt), sluit elk geheugen- of I / O-probleem uit; bekijk het CPU-gebruik en ontdek dat Skype 70% van één kern verbruikt, een chromium-browser thread 100% van één kern verbruikt en een ander programma dat ik gebruik, neemt ook alle CPU in beslag die het kan . Op basis hiervan weet ik dat ik voor mijn surfen op het web baat zou hebben bij een snellere kern en voor mijn multi-tasking zou ik minstens 3 kernen nodig hebben.

Als je toegang hebt tot de nieuwere machine, wilt vergelijken (zoals in uw geval), vergelijk dan het CPU-gebruik en de benodigde tijd voor een specifieke taak die stressvol bleek te zijn, zoals het openen van een bijzonder zware webpagina of het doorzoeken van een massa e-mails in uw e-mailclient of wat dan ook (optioneel met / usr / bin / time -v in uw tijd voor een specifiek commando in de terminal, werkt ook in OSX en veel * NIX OS)Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...